предпазен колан

Предпазен колан и въздушни възглавници: Как ни помагат?

И най-високите технологии в света не могат да предотвратят стопроцентово катастрофите. Елементите на пасивната и активната безопасност обаче могат да направят пътуването по-безопасно и съществено да намалят опасността от нараняване. В статията ще стане въпрос за елементите на пасивна безопасност – предпазен колан и въздушни възглавници. Как ни помагат и защо са важни? Продължи да четеш.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Развитието на новите технологии дава сериозен тласък в изобретяването на интелигентни системи за сигурност в автомобила. Електронните иновации обаче не изключват употребата на предпазен колан. Най-старото средство за индивидуална безопасност е и сред най-сигурните. Интелигентните системи също така не могат да превъзмогнат границите на физическите закони. Те не отменят задължението за отговорно шофиране.

Какво е активна и пасивна система за безопасност в автомобила?

Най-общо казано функциите за пасивна безопасност намаляват риска от сериозни наранявания и дори смърт, когато ударът е неизбежен. Системите за активна безопасност спомагат за предотвратяването на инциденти. Двете системи взаимно се допълват. В тази статия ще обърнем внимание на пасивната безопасност.

Какво включва пасивната безопасност?

  • Предпазни колани за всички седалки;
  • Система от въздушни възглавници;
  • Конструкцията на автомобила, снабдена със зони на смачкване.

При удар със скорост от 50 км. в час, например, кинетичната енергия се увеличава четирикратно спрямо два пъти по-ниска скорост. Върху човешкото тяло въздействат сили, съответстващи на тегло от един тон.

Конструкцията на предната част на автомобила и елементите на пасивната безопасност осигуряват оптималното разпределение на кинетичната енергия и нейното поглъщане. За това спомагат още т. нар. деформационни зони на автомобила – те също отнемат кинетична енергия по контролиран начин. Това става чрез специално проектирани зони, които се деформират по време на произшествието, за да поемат удара.

Предпазен колан: Как ни помага?

Предпазният колан е основно средство за лична безопасност. Ако са правилно поставени, коланите намаляват кинетичната енергия. Когато пътниците са без колан, при удар те ще бъдат безконтролно изхвърлени към волана, таблото или извън автомобила.

Най-масово приложение има триточковият колан. Автомобилите вече се оборудвани и със сензори, които напомнят за непоставен обезопасителен колан.

Под предпазен колан трябва да се разбира целият комплект от ленти с осигурителна ключалка, устройства за регулиране и присъединителни приспособления, които се закрепват към МПС. Триточковият колан има устройство за автоматично навиване, който осигурява свобода на движение. При внезапно спиране или ускоряване обаче механизмът за автоматичното навиване на предпазните колани се блокира. Като част от защитното оборудване, съвременните автомобили имат още настройка за височината на колана за пътниците отпред, предобтегачи и контрол на натягането и др.

Въздушни възглавници: Как ни помагат?

Въздушните възглавници не са заместител на коланите, а допълват тяхната работа. Те са част от цялостната концепция за пасивна безопасност. В случай на силен удар системата от въздушни възглавници автоматично се задейства. Надутият еърбег трябва да поеме движението на хората в превозното средство и да омекоти ударите. Забранено е да се вози бебе в детско столче на предната седалка с гръб към движението, ако еърбегът не е деактивиран.

Почти всички нови модели автомобили днес освен въздушна възглавница за коленете, предни и странични възглавници, включват и възглавници тип „Завеса“ за допълнителна защита на главата.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Правилна позиция на шофьора и пътниците в автомобила

Важно е шофьорът и пътникът до него да настроят удобно седалките си, облегалките за глава и коланите спрямо тяхната височина. Те трябва да се намират на поне 25 см от волана и съответно от арматурното табло. Това е важно в случай, че еърбегът се активира. Ако си прекалено близко, въздушната възглавница може да те нарани. Ако си прекалено назад, това може да намали ефекта от колана и еърбега. Задължително е децата да са в подходящите обезопасителни системи. Пътниците отзад трябва да са в изправена позиция и с колани.

Предпазният колан трябва да се използва правилно. Раменната част на колана да минава през средата на рамото и да приляга добре. А тазовата част да минава през таза – под корема, не през корема.

Предпазният колан не трябва да е хлабав. Той не трябва да се използва едновременно от двама души – например майка и дете. За безопасното превозване на децата прочети ТУК.

В заключение, системите за пасивна безопасност с годините биват усъвършенствани. Автомобилните производители непрекъснато подобряват функции като ударопоглъщащи структури, местата и седалките на пътниците, намаляване вредите от камшичен удар. Всички тези елементи работят не отделно, а в единство за постигане на максимална ефективност. Някои елементи от пасивната безопасност имат контролни светлини, които сигнализират, когато са активирани или при дефект в системата. Научи повече за символите по таблото тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *