системи за сигурност в автомобила

Как работят електронните системи за сигурност в автомобила?

Какво се крие зад понятието “активна безопасност”? Кои са основните електронни системи за сигурност в автомобила и как работят? В състояние ли са модерните технологии да превъзмогнат физичните закони? Отговорите ще откриеш в статията. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

В световен мащаб пазарът на системите за активна безопасност в автомобилната индустрия е достигнал стойност от $ 9,7 млрд. през 2020 г. Докато системите за пасивна безопасност помагат за смекчаване на последиците от катастрофа, активната безопасност има ключова роля за предотвратяването на самия инцидент.

В последните години нарасна фокусът към иновативната безопасност. Все повече потребители се интересуват от интелигентните функции за сигурност. Производителите инвестират в научноизследователска дейност, за да вложат нови технологии в системите за безопасност. И не само. Налагат се регулации. Така например от 2022 г. ЕС въвежда нов регламент, с който се налагат по-високи стандарти за безопасност за автомобилните компании.

В този материал ще се фокусираме върху системите за активна безопасност. Наричат се „активни“, защото работят непрекъснато, за да предпазят човека от злополука. Повечето са електронни и се управляват от компютър с помощта на камери и сензори. Ето как работят три от основните системи за активна безопасност:

Електронната стабилизираща програма (ESP)

Електронната стабилизираща програма (ESP) е сред най-ефективните системи за сигурност в автомобила и за активна безопасност. Някои автомобилни производители предлагат същата функция под друго наименование.

ESP е компютърна технология, която се задейства при промяна в зададената от волана посока и коригира отклоненията далеч по-бързо от човешката реакция. Тя работи съвместно с антиблокиращата спирачна система (ABS) и системата за контрол на сцеплението с пътя (TSC).

Управляващият блок на системата следи по сигналите от сензорите дали посоката на автомобила отговаря на настройките (входа) на кормилото. Тоест системата следи ъгъла на волана спрямо действителната посока на движение.

Когато системата усети изгубване на сцепление, подхлъзване или занасяне на завой заради по-висока скорост, ESP спира за миг едно или повече колело и намалява въртящия момент от двигателя. Така автомобилът се стабилизира и бива принуден да следва ъгъла на кормилното управление.

Антиблокираща спирачна система (ABS)

Повечето, ако не и всички по-нови автомобили, вече са оборудвани с антиблокираща спирачна система (ABS). Тя предотвратява блокирането на колелата при рязко натискане на педала на спирачките или при спиране на хлъзгав път. ABS открива кога колелото е на път да се заключи и намалява налягането към спирачния му механизъм.

При този регулиращ процес водачът усеща пулсации в спирачния педал и вибрации в автомобила. Понякога инстинктивно това го кара да започне да изпомпва спирачката, което е неправилно. ABS сработва максимално, когато педалът се държи натиснат докрай.

Системата ABS не винаги гарантира намаляване на спирачния път. Понякога дори се удължава, например върху чакълеста настилка. Не е достатъчно ефективна и при аквапланинг. Всеки шофьор трябва да приспособява скоростта към състоянието на пътя.

Система за регулиране на буксуването

Системата за контрол на теглителната сила e известна с абревиатурата TCS или ASR (Traction Control System/Anti-Slip Regulation). В някои ръководства производителите я наричат Система за регулиране на буксуването или за контрол на сцеплението.

С помощта на датчици TCS контролира оборотите на колелата. Системата предотвратява буксуването и помага при тръгването по хлъзгав път. Работи при всичките скорости на автомобила. Използва ABS системата за максимално сцепление.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Системи за сигурност в автомобила от второ поколение

Гореизброените системи за сигурност в автомобила са от т. нар. първо поколение. Има и по-нови, които тепърва ще навлизат масово в автомобилостроенето. Сред тях са асистентът за спиране, функцията за предупреждение за сблъсък напред (FCW), системата за автоматично аварийно спиране (AEB), системата за откриване на пешеходци,  адаптивният круиз контрол (поддържа постоянно разстояние между теб и колата пред теб), предупреждение за слепи зони (BSW), предупреждение за напускане на лентата (LDW), помощ за поддържане на лентата (LKA), активни облегалки за глава (придвижват се напред и нагоре при удар отзад, за да прикрепят главата и да смекчат последиците от камшичен удар) и др.

В заключение, интелигентните системи за активна безопасност не отменят безопасните практики за шофиране. Много автомобилисти добиват самоувереност, знаейки колко модерни функции за сигурност има техният автомобил. Тези системи обаче работят в рамките на установени лимити. И с тях автомобилът си остава подвластен на законите на физиката.

Научи повече за спирачния път и високата скорост в тази статия на Уили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *