как да пестим гориво

Как да пестим гориво – 10 важни съвета

Да поддържаш собствен автомобил вече е лукс. Цените на горивата продължават да растат нагоре и достигат нови рекордни нива. Разходите за бензин или дизел стават все по-големи. Как да пестим гориво в настоящата криза? Най-лесният начин е да ползваш обществен транспорт. Повечето шофьори обаче не са готови на такъв компромис. Към проблема може да се подходи интелигентно с прилагането на няколко дребни трика, които могат да увеличат горивната ефективност и да доведат до икономия на гориво и пари. Необходимо е да направиш няколко малки промени в начина на шофиране. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Цената на горивата в момента е по-важна от всякога. Най-често задаваният въпрос в последните седмици е докога и докъде ще расте. Вече се чуват мнения, че бензинът и дизелът може да скочат дори и над границата от 4,50 лв. за литър. В тази ситуация може би ще е полезно за всеки шофьор да научи как да намали разходите за управление на автомобила си с няколко малки промени в начина на шофиране. Едва ли икономията ще е много голяма, но в тази тежка криза всеки съвет е добре дошъл. По-долу виж няколко важни съвета как да пестим гориво.

Шофирай гладко

При шофиране се опитай да ускоряваш плавно и да избягваш резки натискания на педала за газта. Двигателят не трябва да се натоварва. Ускорявай леко и избягвай ненужно спиране.

Когато пътуваш по магистрала, двигателят работи усилено, за да преодолее съпротивлението на вятъра. Ще изразходваш повече гориво при по-висока скорост. Ако караш например с 50 км/ч, отново не е добър вариант. Двигателят ще падне на по-ниска предавка, като по този начин ще изразходва повече гориво. Поддържай постоянна скорост от 100-120 км/ч по магистралата за постигане на оптимална икономия на гориво. Из автомобилните форуми дори може да срещнеш следния съвет за най-добра икономия на гориво. Шофирай на последна предавка с такава скорост, при която стрелката на скоростомера е перпендикулярно. При някои коли това, например, е на 6-те предавка със 120 км/ч.

Сменяй предавките своевременно

Всяка кола е различна, но когато ускоряваш, не оставай на ниска предавка, защото това води до прекомерно натоварване на двигателя. Много нови автомобили имат индикатор, който информира за най-икономичната точка за смяна на предавката или дори „еко“ режим на шофиране, за да се извлече максимума от всека литър гориво.

Спазвай ограниченията на скоростта

Придържай се към ограничението на скоростта. Колкото по-бързо шофираш, толкова по-висок ще бъде разходът на гориво. Според данни на Министерството на транспорта в Обединеното Кралство шофирането по магистрала с 80 мили в час използва около 25% повече гориво, отколкото шофирането със 70 мили в час. Пътуването със 70 мили вместо 60 мили в час ще изразходва 9% повече гориво и допълнителни 5% повече от шофирането с 50 мили в час. За съжаление, няма подобно българско изследване, което да разкрие какъв би бил усредненият разход на гориво при различните скоростни режими.

Проверявай налягането в гумите

Поддържай гумите напомпани до правилното налягане (виж повече за гумите тук). За целта използвай наръчника на автомобила или стикера на вратата на шофьора. Недостатъчно напомпаните гуми развиват по-голямо съпротивление. В случая не само, че се увеличава разходът на гориво, но също така намалява животът на протектора на гумите, които също струват пари.

Избягвай дългия празен ход

Работата на празен ход за дълги периоди от време, независимо дали е на железопътен прелез или се отклоняваш от пътя, за да проведеш разговор по мобилен телефон, изразходва гориво, което може да се спести чрез завъртане на ключа и изключване на двигателя.

Освободи багажника от ненужното тегло

Превозните средства работят по-добре, когато не са натоварени с ненужно тегло. Много шофьори използват багажника като склад за вещи и инструменти.

Всеки допълнителни 50 кг на твоя автомобил увеличават разхода на гориво. Така че освен резервни части за спешни случаи, не дръж нищо излишно.

Планирай своя маршрут

Трафикът за спиране и стартиране оказва голямо влияние върху двигателя, като по този начин се изразходва повече гориво. Когато е възможно, планирай внимателно пътуването си от и до работа, за да избегнеш най-лошия трафик. За предпочитане е да избягваш придвижването в час пик, което може да удължи шофирането ти с половин час, дори с повече.

Тези излишни 30 минути са напразно изхарчено гориво.

Не зареждай с най-скъпото гориво

Устоявай на желанието да купуваш най-скъпото гориво освен ако производителите на превозното средство не го препоръчват. Можеш да ползваш обикновен бензин, например, вместо премиум. Проследявай цените на бензиностанциите и зареждай там, където е по-евтино, стига да имаш доверие на търговеца. Поинтересувай се дали предоставят бонус карти за отстъпки.

Използвай климатика пестеливо

Използвай климатика само когато е необходимо. Тази охлаждаща система натоварва допълнително двигателя, затова го използвай пестеливо. Забележи: отварянето на прозорците в този случай не е добра опция. По този начин ще се наруши аеродинамиката и няма да постигнеш желаната икономия на горивото. Когато паркираш, търси сянката. После няма да се наложи климатикът да работи толкова усилено, за да охлади купето.

Обслужвай редовно автомобила

Редовното обслужване на автомобила помага за поддържане на горивната ефективност на мотора на колата. Частите на двигателя работят в тандем. Ако се поддържа лошо, ще се натрупват утайки и корозия, което затруднява безпроблемната работа на мотора. Ето защо двигателните масла са важни. Добрите масла помагат за намаляване на триенето в двигателя, борба с утайката и водят до икономия на гориво. Виж повече за това какво масло да избереш тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *