акт от кат

Акт от КАТ: Защо шофьори пътуват 400 км, за да си платят глобата?

Извършил си пътно нарушение. Имаш акт от КАТ. Искаш да си платиш глобата и да си вземеш обратно контролния талон. Само че за целта трябва няколко пъти да кръстосаш България. Защо шофьори изпадат в подобна ситуация и има ли изход от този омагьосан кръг? Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Извършил си пътно нарушение. Не оспорваш вината си. Искаш да си платиш глобата и да си вземеш обратно контролния талон. Само че за целта трябва няколко пъти да кръстосаш България, да си вземеш отпуска, да изхарчиш повече от един резервоар с гориво и да положиш максимални усилия да опазиш емоционалното си здраве.

Стотици шофьори минават през този кошмар. Само защото живеят в населено място, различно от постоянния им адрес, независимо, че имат временна адресна регистрация. Заради празноти в закона, за да си получат наказателното постановление, те трябва да отидат до „Пътна полиция“ по местоотчет. Няма значение, че това може да е на 300-400 км от мястото, където в момента живеят.

Акт от КАТ: Какво разказват читатели на сайта на Уили?

„Направих нарушение и ми взеха синия талон – виновна съм. В момента имам временен адрес в гр. София, където беше направено нарушението. Тъй като постоянният ми адрес е в област Варна, ми казаха, че от КАТ-Варна ще трябва да ми дадат талона и да си платя акта. Въпросът ми е – има ли как при положение, че имам адресна регистрация в София, да си получа талона в София?“

В същата ситуация е попаднал и друг наш читател, който се оказва в омагьосания кръг на усложнената процедура.

„Книжката ми беше на местоотчет във Варна, аз живеех в София, но направих нарушението в Омуртаг. Оттам талонът без изпратен към Търговище. После към КАТ-Варна. Отне над 2 месеца, докато излезе наказателното постановление. Следователно трябваше два пъти да презаверявам акта, за да мога да шофирам. И тъй като нямах възможност два пъти да се разходя до Варна в работно време, за да го направя, издадох пълномощно на мой приятел. Пращах му всеки път оригинала на акта, докато аз карах с копие. Той го презаверяваше и ми го връщаше.“

Пазарувай с Уили авточасти и аксесоари за колата на shop.whilli.com

Какво казва законът?

Действително отчетът на водачите на МПС, наложените им наказания и приложените принудителни административни мерки се води по постоянен адрес от звената „Пътна полиция“ при СДВР и ОДМВР. Това е записано в чл. 5 (1) от НАРЕДБА № I-157.

Текстът е от 2013 г. и не е осъвременяван. Наскоро бяха публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за българските лични документи за шофьорската книжка. Те обаче се отнасят най-вече за ускоряване на услугите при вадене на свидетелство. Засега не се предвижда осъвременяване на Наредба № I-157, така че да се опрости процедурата по казуси като описаните по-горе.

Все пак и в момента има начин, за който автомобилистите не са достатъчно добре информирани. Няма разяснения и от Пътна полиция за тази възможност.

Какво казват от полицията във Варна?

Има ли възможност автомобилисти с постоянен адрес в едно населено място да си получат талона в друго населено място?

Обърнахме се за отговор към областната дирекция на МВР във Варна, тъй като двамата автомобилисти, чиито истории разказахме, се водят на отчет в местното звено „Пътна полиция“. Ето какво отговориха от пресцентъра на ОДМВР-Варна:

Отчетът на водачите е по постоянен адрес, което е видно от НАРЕДБА № I-157. Съществува обаче вариант в едномесечен срок да се пусне искане в „Пътна полиция“ в зависимост от адреса, на който искаш да ти се изпратят документите. Тогава се спира изпращането им по постоянен адрес. Например, понеже става въпрос за София, лицата могат да пуснат такова искане в „Пътна полиция“ – СДВР. В този случай документите им няма да бъдат изпратени в „Пътна полиция“ – Варна, а в КАТ – София.

Как да избегнеш грешки при плащане на глоба от КАТ – виж ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *