екостикери глоби софия

Новите екостикери: Какви ще са глобите в София?

От юли месец тази година се поставят нови стикери на всеки автомобил при преминаване на годишен технически преглед. При представянето им бе обяснено, че тяхната цел е всяка Община да може да въвежда забрана за придвижване в централните градски части при завишени нива на замърсяване на въздуха. Какви обаче ще са глобите не беше изяснено досега.

Всичко за новите екостикери може да прочетеш тук.

По информация на Нова телевизия Столичният общински съвет ще разгледа проект на наредба, според която глобата за замърсяване от по-стар автомобил може да достигне до 1000 лв.

Очаква се санкцията да важи при замърсяване на въздуха над определените норми.

Освен санкциите, в проектонаредбата са разписани и нискоемисионните зони в столицата. Една от тях е идеалният център на София, а другата – в периферията до Южния парк. Вероятно в началото там няма бъдат допускани единствено автомобили с екостикер от 1-ва категория.

Напомняме, че първата екологична група касае следните автомобили:

Бензинови автомобили: обхваща МПС без екологична категория с дата на първа регистрация преди 01.07.1992 г. или с EURO 1 и 2 с първа регистрация до 01.01.1996 г.
Дизелови автомобили: обхваща МПС без екологична категория; с EURO 1, 2 и 3 с дата на първа регистрация до 2002 г.

Виж тук останалите екокатегории тук.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

В София ще се използват 180 камери, които да следят кой влиза и излиза от зоните за чист въздух. Данните от тях ще постъпват в Центъра за управление на трафика. Работещите в Центъра ще проверяват от коя категория е всеки автомобил, преминаващ през центъра. Ако даденото МПС не отговаря на изискванията, то шофьорите ще ги очакват санкции.

Очаква се налагането на глоби да започне от юли 2022.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *