КАТ забрана

Спазва ли КАТ забраната да се крие в храстите?

Спазва ли КАТ забраната да се крие в храстите? Хиляди шофьори си задават този въпрос, след като вътрешният министър разпореди тази практика да бъде преустановена. Много преди това обаче има издадена специална инструкция за пътния контрол. В нея е записано, че всички служебни автомобили на Пътна полиция трябва да са на видимо място. Научи повече в текста по-долу.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Караш си автомобила и внезапно те спират полицаи, които дори не си видял. Следва проверка на документи. Понякога внезапната среща завършва с акт, друг път – не.

Видимостта на пътните полицаи е сред най-обсъжданите теми в социалните мрежи. Затова и министерската заповед на Бойко Рашков, която Уили публикува вече, предизвика голямо въодушевление и одобрение сред шофьорите. С нея служебният вътрешен министър забрани на всички служители, които работят по опазване на обществения ред и по контрола на пътното движение, да се крият с патрулките в храсти, да спират без причина и др.  

На практика с тази заповед се признава, че пътните полицаи и останалите МВР служители с функции по Закона за движение по пътищата не изпълняват своите задължения, вменени им с Инструкция № 8121з-749 от 2014 г. С нея се урежда редът и организацията на дейностите по контрола на пътното движение. Последната редакция на този документ е от януари 2021 г.

Патрулката трябва да е на видимо място

Забраната патрулките да се крият в храстите, да дебнат от засада и т.н. е залегнала още във въпросната Инструкция № 8121з-749. В нея ясно се казва, че „при осъществяване на контрол на пътното движение служебният автомобил престоява така, че да е видим и да не затруднява останалите участници в движението“ (чл. 50 (3). В документа е разписано и какво трябва да е поведението на полицейския служител. Според авторите на инструкцията един от важните способи за контрол на пътното движение е чрез видимото присъствие на полицая. Униформеният трябва да бъде на онези рискови участъци, където стават много катастрофи или често се извършват нарушения, за да внася респект и да въздейства на шофьорите да се съобразяват с правилата. Дълбокият смисъл тук е, че катаджията не само трябва да контролира и глобява, а да има превантивна роля и да предотвратява нарушения.  

В кои случаи могат да те спират за проверка?

Отново според инструкцията служителят на Пътна полиция има право да спира при:

  • нарушение на правилата за движение по пътищата;
  • неизправности на превозното средство или когато товарът създава опасност за участниците в движението;
  • съмнения, че водачът шофира преуморен, след употреба на алкохол или наркотици;
  • данни или предположения, че шофьорът е участвал в катастрофа или в престъпление.

Когато те спират извън посочените обстоятелства, те са длъжни да отбележат това в служебния таблет. 

Проверки могат да бъдат извършвани и по метода на т. нар. „широкомащабен обхват“, както и специализирани полицейски операции.

Решението за разполагането на полицаи се взима на базата на анализи за катастрофите, пътникопотока и др. Така се определят точките за контрол и къде да бъдат позиционирани мобилните камери за скорост.

Съответно, поне по документи, има въведен строг вътрешен контрол дали служителите спазват инструктажите и изпълняват точно задълженията си. Включително има и ежедневна форма на отчет от страна на пътните полицаи какво са направили по време на дежурство.

Знаеш ли си правата при проверка на КАТ?

Контролът на пътното движение се осъществява от служители на “Пътна полиция” и от други служители на МВР, на които са възложени дейности по контрол на пътното движение.

В предишна публикация изяснихме, че не само служители на КАТ могат да спират за проверка и да пишат актове и фишове. Служители на Гранична полиция, Охранителна полиция, т. нар. квартални полицаи също имат такива правомощия. Не обаче за всички видове нарушения. Техните правомощия са точно разписани с вътрешни заповеди, които не са публични. Поискахме от МВР информация в кои точно случаи могат да спират и за какви точно нарушения могат да съставят санкциониращи документи. Оттам отказаха да ни запознаят с тези заповеди. Неофициално от КАТ поясниха, че само те могат да проверява за скорост, алкохол и наркотици.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Грубо нарушение на инструкцията е да се привиква шофьорът да подпише документи в патрулката или през прозореца. Това става извън служебния автомобил.

Когато се установи невръчен електронен фиш, полицаят го отпечатва и връчва. Което не значи, че не може да се обжалва. Гражданинът може и да откаже да го приеме.

Изискай полицаят да се легитимира

Полицаят е задължен да се легитимира, да уведоми за повода за спиране и да предупреди, когато проверката се записва.

Снимат с мобилни камери от патрулка или мотоциклет

Мобилните камери могат да се използват от служебен автомобил или мотоциклет. Може да се снима с тях от движение или на място. На място могат да те спрат:

  • за нарушение, като отнемане на предимство, неправилно изпреварване и др. В този случай се съставя АУАН;
  • когато за нарушението е предвидено отнемане на шофьорска книжка или контролни точки, вкл. за висока скорост.

Внимание: За нарушения, установени с мобилни камери във време на движение, електронни фишове не се издават. В този случай те спират и ти пишат акт. (за видовете камери, които КАТ ползва, виж ТУК).

снимка: tvsatcom.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *