гтп стикер

Всички пътни камери да следят за скорост, а ГТП стикерът да отпадне

Още 300 камери може би ще започнат да следят за скорост. А синият талон и ГТП стикерът ще отпаднат. Тези промени предвиждат депутати и вече са внесени в парламента. В този текст ще научиш повече за мотивите зад тези предложения и дали ще бъдат превърнати в закон. Продължи да четеш.

Whilli – Най-добрият приятел на колата ти

В края на август в Народното събрание от група депутати са внесени два законопроекта, които предвиждат важни за шофьорите промени. Става въпрос за изменения и допълнения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и Закона за пътищата. Какви промени да очакваш ще научиш в този материал.

Всички пътни камери на АПИ да следят и за скорост

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), която отговаря за поддържането на пътищата и събира пътните такси, разполага с над 300 камери за анализ на трафика. Дълги години тези камери са основно преброителни. Те са означени със специален знак, поставен в непосредствена близост до рамката с камерата. Някои шофьори погрешно смятат и до днес, че тези камери измерват скоростта на движение.

С предвижданата промяна на Закона за пътищата обаче депутатите предлагат камерите на АПИ да осъществяват контрол по реда на ЗДвП. Това в действителност означава, че тези над 300 камери ще могат да засичат скоростта на движение. В законопроекта е записано също, че данните, които ще бъдат съхранявани, са: регистрационен номер, време на преминаване, местоположение, скорост, клас и дължина на превозното средство. От промените става ясно, че информацията ще се пази в АПИ, а достъп до нея ще имат от МВР, Прокуратурата, Националната следствена служба и ДАНС.

Все пак в текста е допуснато, че не всички камери може да имат възможност да отчитат скорост. Те ще трябва да отговарят на изискванията, да бъдат проверени и одобрени за целта. Важно е да се отбележи, че в мотивите към законопроекта депутатите говорят и за средна скорост. Според експерти камерите и в момента могат да се използват за установяване на средна скорост, но трябва да бъдат сертифицирани.

Подобна промяна значително би подобрила мрежата от автоматизирани средства, които следят за спазването на ограниченията. Сега от КАТ разполагат с едва 208 камери в страната.

Да отпадне синият талон към шофьорската книжка

Идеята за отпадане на контролния талон към шофьорската книжка не е от скоро. През последните години неведнъж е правен опит за подобна промяна. Основният мотив е така чаканата дигитализация на администрацията и реализирането на електронно правителство.

С изменение на Закона за движение по пътищата (виж тук) депутати предлагат отпадане на синия талон. Предвижда се данните за контролните точки да се съхраняват в регистър на МВР. В мотивите си народните представители изказват мнението, че процедурата по отнемане и връщане на талона не позволява електронното заплащане на глоба при издаден акт.

Наистина има не малко случаи на затруднени шофьори, чиито син талон е отнет в друга част на страната извън мястото по постоянен адрес. Това забавяне изисква презаверяване на издадения акт за нарушение, с който временно се управлява до връщането на талона. Депутатите твърдят още, че контролните органи имат цялата необходима информация за шофьорите в своите бази данни и това обезсмисля издаването на контролен талон към книжката.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Премахване на всички стикери и знаци

От 12 юли при извършване на годишен технически преглед пунктовете за ГТП вече лепят от новите екостикери. Така стикерите за преминат ГТП и съответно технически изправен автомобил смениха не само своята визия и място на залепяне, но и предназначение. С нововъведението се очаква, че камерите в големите градове ще могат да разчитат информация за съответното МПС чрез вградения в него чип.

Предвижданите промени в Закона обаче ще премахнат всички знаци и стикери, които се ползват за маркиране на автомобили, преминали ГТП, или за съхранение на данни от извършен годишен преглед. Депутатите, подписали се под законопроекта, казват за новите екостикери, че са “скъпи и излишни”. Те предлагат данните от тях да се съхраняват в централизирана база данни, което определят като много по-ефективно. Сред мотивите са още, че дистационното прочитане на стикера с чип е възможно да се извършва от неоторизирани лица.

Всъщност новите стикери, които влязоха в сила през юли, масово повишиха цените на годишните прегледи. Към момента обаче все още не е ясна тяхната ефективност, тъй като правилата, по които автомобилите ще бъдат санкционирани заради замърсяване, все още не са ясни. Те ще се изготвят от всяка отделна община. Засега няма информация къде и кога ще се глобява.

Възможни ли са тези промени?

Най-голямата неяснота е дали изобщо двата законопроекта ще бъдат разгледани в рамките на настоящото Народно събрание. Те са разпределени по комисии, където първо трябва да бъдат обсъдени преди да се гласуват в парламента. Очаква се обаче парлементът да бъде разпуснат в идните седмици.

В същото време е почти сигурно, че след конституирането на следващо Народно събрание депутатите отново ще внесат за обсъждане и гласуване подобни промени. Дали ще бъдат приети и кога никой не може да каже със сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *